Frederik Desmyter - 10/11 om 18u

Free Desmyter

Hasselt in the Mood

Een jaarlijkse tweedaagse jazzkroegentocht in de Hasseltse binnenstad!

 

Bij Klaviermeester Orchstra

Vrijdag 10 november 2023 

18:00-19:00

RESERVEREER NU! Plaatsen beperkt!  

info@orchestra.be of 011/225168

 

Frederik Desmyter

Free Desmyter werkte samen met Brussels Jazz Orchestra, Chris Joris, N’Faly Kouyaté, Baba Sissoko, Lod, Mons Orchestra, Dick van der Harst, Oxalys, Orion Celtic, Amparo Cortez, Ialma, Bassem Hawar, Liu Fang.

Zijn veelzijdigheid als componist, arrangeur en pianist in jazz, lichte muziek en wereldmuziek maakt dat hij zich als een cameleon kan integreren in verschillende muziekstijlen. 

Hij won verschillende prijzen waaronder die van Prix Nicolas d’Or, Sabamprijs en de “Creole German World Music Award” met de Irakees-Duits-Belgische formatie “Ahoar”, waarvoor hij ook in die Perzische muziekstijl componeerde met een vernieuwende invalshoek. Tijdens een bijeenkomst van Irakese journalisten  op radiostation “Deutsche Welle Bonn” speelde “Ahoar” er voor de gelegenheid. Dat werd door de radio opgenomen en uitgezonden in Bagdad tijdens de oorlog als statement.

Free Desmyter toerde met de Afrikaanse band van griot N’Faly Kouyaté en Dunyakan in Canada, België en Engeland, waarvan concerten door BBC World en verscheidene Canadese TV- en radiostations werden uitgezonden. Hij orchestreerde muziek van N’Faly Kouyaté in opdracht van Chris Joris. Dat is opgevoerd in het Concertgebouw Brugge door het “Mons Orchestra” met “Chris Joris Experience”

Sinds 2002 is Free Desmyter actief bij Chris Joris. Hij neemt met hem 2 CD’s en 1 DVD op. De CD “Out of the night” wordt beloond met de radio VRT Klara-muziekprijs.

In 2014 begeeft Free zich naar Mozambique waar hij in samenwerking met Musicfund en het conservatorium van Antwerpen, doceert aan de Universiteit Edwarde Mondlane van Maputo. Hij integreert er zich met alle lagen van de bevolking en concerteert in Chamanculo, Sigauqu Projeto en Centre Culturel Franco Mozambicane met de lokale musici.

Op uitnodiging van de Vlaamse culturele ambassadeur in Boedapest, krijgt Free Desmyter carte blanche voor een concert onder het moto van “Vlaanderen in Hongarije”. 

Free Desmyter is aan het componeren en laat zich tegenwoordig inspireren door de Franse muziek van welleer, wat door zijn collega’s uit de theaterwereld als zeer filmisch wordt omschreven. Het “Free Desmyter Trio” heeft deels van die muziek op zijn repertoire.

Free Desmyter concerteerde op EuroJazz Mexico, Womad (Londen), Nuits d’Afrique Montréal, CCFM Maputo, Jazz Middelheim, Wereldexpo Sevilla, Gent Jazz Festival, Festival “Jazz à Pointe-à-Pitre (Guadaloupe), Rudolstadt Worldmusic Festival (DDR), Audi Jazz Festival, Jazz Festival Worms (D), Musicfestival Bari en Tarranto (It).

Projecten:

  • “Free Desmyter Quartet” with John Ruocco (ts,cl), Manolo Cabras (cb), Marek Patrman (drms)
  •  Free Desmyter (pno) -Bassem Hawar (djoze)
  •  Free Desmyter Trio
  •  Chris Joris Experience
  • “The Takenouchi Documents”

Locatie

3500 HASSELT

THONISSENLAAN 34

PARKING: BURGEMEESTER BOLLENSTRAAT 46

Contact

INFO@ORCHESTRA.BE

011 22 51 68