Restauratie & Revisie

Restauratie

U bent op zoek naar een ervaren pianorestaurateur om uw piano of vleugel volledig te restaureren en zijn waarde terug te geven? Bij oudere instrumenten is de spanning van de zangbodem verdwenen zodat de klank mat klinkt en de diepte eruit weg is. Met een nieuwe of gerestaureerde zangbodem, nieuwe besnaring en nieuwe stempennen en een grondig revisie van het mechaniek, w.o. ook dan veelal nieuwe hamerkoppen van uitstekende kwaliteit wordt uw instrument als het ware herboren met behoud van het oorspronkelijke karakter. Dit alles gebeurt in ons aangrenzende atelier. Na afloop ontvangt U een fotoreportage van de restauratie van uw instrument. Goed restaureren betekent ook permanent bijscholen! Dit doen we op regelmatige basis bij de grote pianofabrieken zoals: C. Bechstein, Bösendorfer, Steingraeber & Söhne en Blüthner. .

Revisie

Het juist instellen van alle mechanische parameters geven uw instrument een garantie voor perfecte controle over de aanslag en het dynamisch bereik.
U bent dan ook gerust in het behoud van de kwaliteit en waarde van uw instrument.

Ons professionele team van pianotechnici komt naar u om een service van topkwaliteit aan te bieden.

WAT KAN ER GERESTAUREERD WORDEN?

Klavier

Een piano of vleugel heeft 88 toetsen. Met elke druk op een toets worden talloze afzonderlijke bewegende delen in beweging gezet om de hamer te bewegen en de snaar te raken met de exacte snelheid en locatie die nodig is om een optimale toon te produceren.

Meubel

Het meubel bestaat uit houtwerk en messing onderdelen. Heeft u kleine beschadiging aan uw meubel? Krassen of een stukje uit het meubel? We kunnen dit oplossen bij zowel gefineerde als hoogglans piano’s en vleugels.

Hamers

Hamerkoppen zijn er in verschillende maten. De hamers aan het basuiteinde van de piano zijn de grootste. De hamers worden geleidelijk kleiner naarmate ze naar het hoge bereik van het toetsenbord bewegen.

Zangbodem

Bij het restaureren van een piano of vleugel behouden we de originele zangbodem. Met gebruikmaking van aloude technieken drogen wij deze uit tot een laag % vochtgehalte. Als de zangbodem moet worden vervangen, gebruiken we de beste massief sparren zangbodems die momenteel beschikbaar zijn.

Snaren

Een piano of vleugel heeft gemiddeld tussen de 220 -240 snaren. Per toets zijn er 1,2 of 3 snaren gespannen. Pianosnaren zijn gemaakt van getrokken staal. De toenemende vraag naar groter klankvolume resulteerde in de ontwikkeling van het metalen frame met gekruiste snaren. De snaren zijn gemonteerd op het metalen frame.

Mechaniek

Wij vervangen ter plaatse gebroken hamerstelen, veertjes, asjes, invoervilten (garnituur)…

Stembalk

De stembalk moet bestand zijn tegen ongeveer 20.000 kg spanning die door de snaren erop wordt uitgeoefend. Als de stembalk wordt aangetast, blijft de piano niet goed gestemd en dit heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van het geluid en de algehele speelervaring.

Pedaal

Zowel bij de piano als bij de vleugel bestaat het pedaalsysteem uit 2 of 3 pedalen. Omdat elk pedaal een andere functie heeft vereist dit ook een andere afstelling. Juist afstellen is dus de boodschap! Vervelende kraakgeluiden kunnen ook optreden door de spanning van de spiraalveer op de bodemplaat. Versleten leer- of viltgeleidingen verhinderen een perfect pedaalgebruik, deze moeten dan behandeld of vervangen worden.

TOTALE RESTAURATIE

Locatie

3500 HASSELT

THONISSENLAAN 34

PARKING: BURGEMEESTER BOLLENSTRAAT 46

Contact

info@orchestra.be

011 22 51 68

Openingsuren

WOENSDAG tem ZATERDAG: 10:00 - 18:00
ZONDAG: 11:00 - 17:00