Restauratie & Revisie

Restauratie

Heeft u een versleten, oud kwalitatief instrument? Een vleugel met grote emotionele waarde? Dan begrijpen we dat u het instrument wilt laten restaureren. Als vakmensen hebben we hiervoor de nodige kennis, vaardigheden en bovenal passie. 

Bij de restauratie  bouwen we op het verleden en houden we rekening  met de beperkingen en visie van die tijd. Voor we starten  overwegen wij  welke onderdelen behouden, gereviseerd of vervangen worden.

Ook wordt rekening gehouden met de totale kost i.v.m. de uiteindelijke waardebepaling. Onze visie is dat totale restauratiekost de juiste prijs is, onafhankelijk wat een vergelijkbaar nieuw instrument kost. 

Als men effectief alle onderdelen zou vervangen door originele nieuwe onderdelen dan is de prijs van een gerestaureerde piano of vleugel  evenveel als een nieuwe zonder dat deze ooit de kwaliteit van een nieuw instrument kan evenaren. 

Restauratie gebeurt in ons aangrenzende atelier. Na afloop ontvangt u een fotoreportage van de restauratie van uw instrument. Goed restaureren betekent ook permanent bijscholen! Dit doen we op regelmatige basis bij de grote pianofabrieken zoals: C. Bechstein, Steingraeber en Blüthner.

Revisie

Het juist instellen van alle mechanische parameters geven uw instrument een garantie voor perfecte controle over de aanslag en het dynamisch bereik. U bent dan ook gerust in het behoud van de kwaliteit en waarde van uw instrument.

Ook kunnen bepaalde onderdelen ervoor zorgen dat juist afregelen moeilijk wordt. Dan dringt een groot onderhoud. Bijvoorbeeld: een nieuwe set hamerkoppen, nieuwe set stempinnen (en snaren), nieuwe invoeringen (vilten in de toetsen)…

Ons professioneel team van pianotechnici komt naar u om een service van topkwaliteit aan te bieden.

WAAR WERKEN WE AAN?

DSC 0082

Klavier

Een piano of vleugel heeft 88 toetsen. Met elke druk op een toets worden talloze afzonderlijke bewegende delen in beweging gezet om de hamer te bewegen en de snaar te raken met de exacte snelheid en locatie die nodig is om een optimale toon te produceren.
DSC 0146

Meubel

Het meubel bestaat uit houtwerk en messing onderdelen. Heeft u kleine beschadiging aan uw meubel? Krassen of een stukje uit het meubel? We kunnen dit oplossen bij zowel gefineerde als hoogglans piano’s en vleugels.
DSC 0005

Hamers

Hamerkoppen zijn er in verschillende maten. De hamers aan het basuiteinde van de piano zijn de grootste. De hamers worden geleidelijk kleiner naarmate ze naar het hoge bereik van het toetsenbord bewegen.
WhatsApp Image 2021 09 25 at 11.40.14 1030x689 1

Zangbodem

Bij het restaureren van een piano of vleugel behouden we liefst de originele zangbodem. Met gebruikmaking van aloude technieken drogen wij deze uit tot een laag % vochtgehalte. Als de zangbodem moet worden vervangen, gebruiken we de beste massief sparren zangbodems die momenteel beschikbaar zijn.
piano herstellen atelier

Snaren

Een piano of vleugel heeft gemiddeld tussen de 220 -240 snaren. Per toets zijn er 1,2 of 3 snaren gespannen. Pianosnaren zijn gemaakt van getrokken staal. De toenemende vraag naar groter klankvolume resulteerde in de ontwikkeling van het metalen frame met gekruiste snaren. De snaren zijn gemonteerd op het metalen frame.
IMG 9716 3

Mechaniek

Wij vervangen ter plaatse gebroken hamerstelen, veertjes, asjes, invoervilten (garnituur)…
WhatsApp Image 2021 09 25 at 11.32.02 1 1

Stembalk

De stembalk moet bestand zijn tegen ongeveer 20.000 kg spanning die door de snaren erop wordt uitgeoefend. Als de stembalk wordt aangetast, blijft de piano niet goed gestemd en dit heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van het geluid en de algehele speelervaring.
DSC 0026

Pedaal

Zowel bij de piano als bij de vleugel bestaat het pedaalsysteem uit 2 of 3 pedalen. Omdat elk pedaal een andere functie heeft vereist dit ook een andere afstelling. Juist afstellen is dus de boodschap! Vervelende kraakgeluiden kunnen ook optreden door de spanning van de spiraalveer op de bodemplaat. Versleten leer- of viltgeleidingen verhinderen een perfect pedaalgebruik, deze moeten dan behandeld of vervangen worden.
dempers piano restauratie

Dempers

Bij het indrukken van de toets vertrekt de demper vanaf een ingestelde afstand weg van de snaar. Bij het loslaten van de toets wordt de snaar terug gedempt. Dempers dienen efficiënt en geruisloos te zijn. Bij pedaalgebruik dienen ze allemaal in 1 gelijke beweging te vertrekken.

Locatie

3500 HASSELT

THONISSENLAAN 34

PARKING: BURGEMEESTER BOLLENSTRAAT 46

Contact

info@orchestra.be

011 22 51 68

Openingsuren

WOENSDAG tem ZATERDAG: 10:00 - 18:00
ZONDAG: 11:00 - 17:00

extra kortingen op europese piano's