BLog post: Verschil tussen een piano en vleugel

Het verschil tussen een piano en een vleugel

Piano of Vleugel?

PIANO (buffetpiano, rechte piano, wandpiano)

Buffetpiano’s zijn gebouwd met de snaren verticaal gericht. De hamers in een piano bewegen horizontaal en keren met behulp van veren terug naar hun rustpositie. Buffetpiano’s worden meestal tegen een muur geplaatst. Ze bestaan in verschillende hoogtes, vanaf 100 cm tot 148 cm. De hoogte van de piano speelt een belangrijke rol in de ‘volheid’ van de klank. Omdat een buffetpiano compacter is dan dat van een vleugel, zijn piano’s populair voor thuisgebruik en andere kleine ruimtes.

Begin 19de eeuw zijn de eerste pianofabrieken ontstaan, hoofdzakelijk in Duitsland. Nu zijn er ook Aziatische merken die heel populair zijn. Vergeet echter niet dat dit overwegend grootschalige serieproducten zijn. Wij hebben zowel Aziatische als Europese merken in voorraad en dit in elke prijsklasse zodat je zelf kan vergelijken en beoordelen.

De piano die je kiest, zal je een heel lange tijd plezier van beleven.  Als je overweegt een piano te kopen, raden wij je aan naar onze showroom te komen en een indruk te krijgen van wat er beschikbaar is door ons assortiment uit te proberen. Je bent dan in een positie waarin je je verwachtingen kunt afwegen tegen je budget.

VLEUGEL (vleugelpiano)

Vleugels, zijn horizontaal georiënteerd met de snaren naar het klavier gericht. Wanneer een pianist een noot aanslaat op een vleugelpiano, slaat de hamer van onderaf op de snaar en keert hij door de zwaartekracht op natuurlijke wijze terug naar zijn rustpositie.

Hoewel vleugels meestal duurder zijn dan buffetpiano’s, bieden ze een verfijnde repetitiemechaniek aan en een mooiere projectie van de klank. Vleugelpiano’s geven de pianist meer controle over de klank, waardoor vleugelpiano’s de voorkeur genieten van professionele pianisten.

Afmetingen vleugelpiano’s

Er is onderscheid te maken tussen verschillende vleugelpiano’s en hun afmetingen. Over het algemeen is het verstandig om een piano in een toonzaal te komen bekijken omdat je dan sneller een idee van de afmetingen krijgt. Een overzicht van de meest voorkomende afmetingen:

Type pianoAfmetingenBeschrijving
Babyvleugel of mignontot 160cmEen van de meest populaire vleugels voor de huiskamer hebben een lengte tem 160cm en bieden een uitstekende geluidskwaliteit tegen een meer betaalbare prijsklasse dan grotere modellen.
Kwart vleugel165cm-180cmVarieert tussen 165cm- 180cm en is een opvallend pronkstuk in elke kamer. De grotere afmetingen geven een vollere en rijkere toon dan kleinere vleugels.
Halve vleugelpiano of salon of studio vleugel180cm-210cmMeten tussen de 180cm- 210cm lang.
Semi-concertvleugel210cm-240cmEen semi-concertvleugel meet tussen de 210cm – 240cm in lengte. Semi-concertvleugels zijn populair in muziekzalen en concertzalen en worden door veel professionele musici gebruikt.
Concertvleugel240cm-308cmDe grootste maat vleugel, concertvleugels meten meestal tussen de 240cm -308cm. Vergeleken met kleinere vleugels produceren concertvleugels het grootste volume, de rijkste klank en de meest evenwichtige toon. Concertvleugels worden vaak gebruikt in grotere muziekzalen.1) Babyvleugel of mignon: Een van de meest populaire vleugels voor de huiskamer hebben een lengte tem 160cm en bieden een uitstekende geluidskwaliteit tegen een meer betaalbare prijsklasse dan grotere modellen.
2) Kwart vleugel: varieert tussen 165cm- 180cm en  is een opvallend pronkstuk in elke kamer. De grotere afmetingen geven een vollere en rijkere toon dan kleinere vleugels.
3) Halve vleugelpiano of salon of studio vleugel: meten tussen de 180cm- 210cm lang.
4) Semi-concertvleugel: een semi-concertvleugel meet tussen de 210cm – 240cm in lengte. Semi-concertvleugels zijn populair in muziekzalen en concertzalen en worden door veel professionele musici gebruikt.
5) Concertvleugel: De grootste maat vleugel, concertvleugels meten meestal tussen de 240cm -308cm. Vergeleken met kleinere vleugels produceren concertvleugels het grootste volume, de rijkste klank en de meest evenwichtige toon. Concertvleugels worden vaak gebruikt in grotere muziekzalen.

Hoewel de lengte van een vleugel of de hoogte van een piano de klankkwaliteit beïnvloedt, heeft de kwaliteit van de piano in veel gevallen een grotere invloed op de totale klank van het instrument dan de grootte. Een baby-vleugel of hoge piano van een topmerk zal een goedkope of slecht gemaakte vleugelpiano overtreffen.

Buffetpiano kopen of vleugelpiano kopen?

Klaviermeester Orchestra maakt het nog gemakkelijker om te investeren in de piano of vleugel van je dromen. Vraag zeker informatie over ons 0% financieringssysteem.

Wij inspecteren en reviseren/restaureren zorgvuldig elke occasie piano of vleugel die de Klaviermeester persoonlijk selecteerde. Zo kan je  vertrouwen dat je een instrument van hoge kwaliteit vindt tegen een eerlijke prijs.

Na de aankoop van je instrument, nieuw of occasie, heb je bij Klaviermeester Orchestra de zekerheid dat ons ervaren team van pianobouwers, stemmers en technici er is om jou en je piano te onderhouden.

Welkom in onze toonzaal of neem contact met ons op via ons contactformulier!

 

Neem contact met ons op!

Locatie

3500 HASSELT

THONISSENLAAN 34

PARKING: BURGEMEESTER BOLLENSTRAAT 46

Contact

INFO@ORCHESTRA.BE

011 22 51 68

openingsurenWOENSDAG tem ZATERDAG: 10:00 - 18:00

ZONDAG: 11:00 - 17:00

extra kortingen op europese piano's